Spoorwensdagen

Verslagen eerdere Spoorwens­dagen

Spoorwensdagen 2022

Eén groot Spoorfeest: op 5 mei 2022 vierde de spoorwensdagen haar 15 jarig jubileum

Spoorwensdagen 2
Een dagje hoofdconducteur zijn, meerijden met de Kameel, een rondleiding in de Koninklijke wachtkamer, een kijkje nemen bij het Onderhoudsbedrijf. Het NS Orkest dat speelt op Utrecht Centraal. Het kan allemaal tijdens de Spoorwensdag. Tijdens deze vijftiende editie gingen maar liefst zestig spoorgerelateerde wensen in vervulling.

Met glunderende ogen stappen de VIPS de Kameel in, ook de vrijwilligers hebben een grijns op hun gezicht. De voormalige directietrein is speciaal voor de Spoorwensdag van stal gehaald, voor een rit vanuit Utrecht naar Den Helder en weer terug. Het is een feestje in de trein. Met koffie, thee, blikjes cola en sinas, chocolade. Er zijn zelfs kroketten. Het enthousiasme spat van de VIPS en vrijwilligers af. Voor VIP Frank (65) komt een grote wens uit, hij wilde heel graag een keer mee in de Kameel. “Ik heb altijd veel met het openbaar vervoer gereisd en ben voor mijn werk ook veel in aanraking gekomen met NS. Maar ik heb nog niet eerder met de Kameel mogen reizen. Dit is het neusje van de zalm.”

Toekomstdromen
Ook de elfjarige Vigo zit in de Kameel, helemaal vooraan. Hij zit aan het raam gekluisterd en kijkt zijn ogen uit. Vigo is dol op treinen. Samen met zijn moeder, vader en oma reist hij heel Nederland door. Hij heeft bijna alle trajecten al een keer gezien. “Alleen in Limburg, Zeeland en de Achterhoek missen er nog een paar”, vertelt hij. Thuis houdt hij op een kaart bij op welke trajecten hij al heeft meegereden. Na deze rit mag hij in de simulator als machinist, maar eerst mag hij in de Kameel boven in de cabine kijken. Vigo: “Ik wil later directeur van NS worden. Maar dan wel als ik een keer per week als machinist op de trein kan rijden.” Diego (19) wil graag hoofdconducteur worden en zag vandaag als een mooie kans om te kijken hoe dat is. Hij mag conducteur zijn op het traject Alkmaar – Amsterdam in een Sprinter. Hij heeft er zin in. “Een klein beetje hoop ik dat er een zwartrijder in de trein zit.” Hij treft iemand die vergeten was om in te checken. “Gelukkig niet iets heel ergs.” Hij heeft kaartjes gecontroleerd, gefloten en de trein laten vertrekken. “Ik ga snel mijn rijbewijs halen en dan solliciteren als hoofdconducteur.”

Het scala aan wensen was breed.. Zo ging Gijs op bezoek bij Kijfhoek om eindelijk het heuvelproces zelf te aanschouwen en keek Jonathan hoe het werkt op een verkeersleidingspost. Na zijn studie wil hij graag de opleiding tot
verkeersleider volgen. Na deze dag waarschijnlijk nog liever!

De koninklijke wachtkamer
In Amsterdam verzamelt zich een groep voor een rondleiding in de Koninklijke Wachtkamer. VIP Manon wil hier graag bij zijn. Haar man werkte jaren bij NS in Amsterdam. Helaas is hij zes jaar geleden overleden. Door hier te zijn voelt ze zich weer een beetje verbonden met haar man. Manon: “Ik wil de wachtkamer heel graag een keer in het echt van binnen zien.” Tijdens de rondleiding kijken de VIPS hun ogen uit. De leuke feitjes die rondleider Rutger Hamelynck vertelt doen het goed. Over het verschil tussen wc en het toilet. Of dat de koninklijke familie altijd rechts de trap op loopt en het gevolg links? Dit vergeet je niet snel meer.

Dag vol verrassingen
Naast de rit met de Kameel en de rondleiding in de Koninklijke Wachtkamer worden op meerdere plekken in het land wensen vervuld. Ook bij het Onderhoudbedrijf Watergraafsmeer is het een komen en gaan van VIPS. Met hun rode helmen en gele vestjes zijn ze niet te missen in de immense hal. Ondertussen kijkt in Amsterdam de tienjarige Kevin kijkt zijn ogen uit. Je kunt hem gerust een echte treinfan noemen. Hij kent alle namen van treinen. Voor de rondleiding is hij al mee geweest als hoofdconducteur en hij zat al in een simulator. Het was een verrassing voor hem wat er vandaag allemaal op de planning stond. Een verrassing is het zeker wanneer de Kameel eraan komt. Met openmond kijkt hij naar de trein. “Is dat de Kameel?”, roept hij verbaasd. Hij slaat een hand voor zijn mond. Hij gaat nog snel even snel op de foto met die speciale trein en stapt in. De Kameel rijdt richting Utrecht. Daar wordt deze feestelijke vijftiende editie in het Spoorwegmuseum met een feest afgesloten.

Spoorwensdagen 2019

Video impressie spoorwensdagen 2019

 

Verslag 2019

Spoordromen komen uit

Een bezoek aan de werkplaats in Haarlem, met de trein door de wasstraat of rijden in een treinsimulator. Deze en nog veel meer spoordromen kwamen uit op dinsdag 21 en woensdag 22 mei 2019. Ruim 150 vrijwilligers van NS en ProRail vervulden 75 wensen van VIPs.

Ook dit jaar toerde de Kameel -het oude directierijtuig- als Spoorwensdag Express door het land. Alle VIPs kijken hun ogen uit en elke keer als een andere trein voorbij raast, wordt er getoeterd en gezwaaid. Om de ervaring compleet te maken, mogen ze zelfs een kijkje nemen bij de machinist.

Roy, Damien en Johan wonen in een woongroep en zijn gek van treinen. Hun slaapkamers staan vol met alles wat met treinen te maken heeft. René Verdonschot, conducteur, is een van hun wensvervullers. René: “Ik werk nu al tien jaar mee aan de Spoorwensdagen en doe het altijd met plezier. Vanochtend hebben Roy, Damien en Johan al cadeautjes gekregen op hun woongroep. Nu gaan we met de Spoorwensdag Express van Haarlem naar Den Haag HS. Vanmiddag mogen we een kijkje nemen op de werkplaats in Haarlem. Die jongens vinden het fantastisch en ik ook.”

‘Fuuuuut’ op woensdag fluit VIP Arda op de echte conducteursfluit. Hij controleert of er nog reizigers aankomen en draait dan de sleutel om, waarna de deuren sluiten. Arda stapt het liefst elke dag in de trein, een treinreis is voor hem het ultieme uitje. Terwijl de dubbeldekker weg rijdt controleert Arda samen met de conducteur alle vervoersbewijzen.

Maar niet alleen de wens van Roy, Damien, John en Arda is uitgekomen. Ook de tweelingbroers Mason en Ayden hebben hun wens in vervulling zien gaan. Na het vele oefenen bij het spoorwegmuseum zou de tweeling dolgraag zelf eens een trein willen besturen.

Woensdag was er ook de mogelijkheid om de turbo opleiding: ‘’HC van de toekomst’’ te volgen. Tijdens de opleiding gingen de VIPS aan de slag met: het fluiten voor vertrek, het geven van reisinformatie en het controleren van vervoersbewijzen (in een echte trein)! De VIPS kregen na afloop een speciaal certificaat uitgereikt door President-Directeur van NS, Roger van Boxtel.

Spoorwensdagen 2018

Verslag 2018

Het zit erop en we zijn onder de indruk en een beetje beduusd. 17 mei 2017 gaat de geschiedenis in als een GEWELDIGE dag. Een dag dat de Spoorwensdagen z’n tiende editie vierde met prachtige VIP’s, geweldige begeleiders, indrukwekkende vrijwilligers en onvoorstelbaar mooi weer. Nu iedereen weer thuis is maken we de balans op. Wat zijn er veel kinderen én volwassenen gelukkig gemaakt. Met hulp van heel veel vrijwilligers is hen de dag van hun leven bezorgd en daar worden we wel een beetje stil van. Het kan allemaal door de belangeloze inzet van spoormensen die vol trots laten zien wat de sector dagelijks voor elkaar bokst. Het vertreksignaal geven met de Hoofdconducteur, op de Verkeersleiding de Treindienstleider assisteren, de omroep verzorgen, sleutelen aan de treinen in de werkplaatsen van NedTrain, kijken op het Rail Service Center in de Rotterdamse haven, een bezoek aan het spoorwegmuseum of aan Mini World in Rotterdam, treinen rijden in het NS simulatorcentrum, op stap met ProRail Incidentenbestrijding en een bezoek aan het Operationeel Controle Centrum Rail. En dan is daar natuurlijk de Spoorwensdagexpres. Die schitterende stoomlocomotief die tientallen VIP’s Van Rotterdam via Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht uiteindelijk naar het Spoorwegmuseum bracht. Wat een nostalgie en wat een pracht. En wat een eindfeest in het spoorwegmuseum. Zo’n 400 VIPS, hun begeleiders en de vrijwilligers sloten hier de dag af met eten, drinken en muziek. Zo rond 20:00 uur zat het erop. Iedereen zeer voldaan naar huis. De tiende editie van de Spoorwensdagen zit erop. Petje af voor iedereen en op naar 2018!

Spoorwensdagen 2017

Spoorwensdagen 2017

Beste allemaal.

Het zit erop en we zijn onder de indruk en een beetje beduusd. 17 mei 2017 gaat de geschiedenis in als een GEWELDIGE dag. Een dag dat de Spoorwensdagen z’n tiende editie vierde met prachtige VIP’s, geweldige begeleiders, indrukwekkende vrijwilligers en onvoorstelbaar mooi weer. Nu iedereen weer thuis is maken we de balans op. Wat zijn er veel kinderen én volwassenen gelukkig gemaakt. Met hulp van heel veel vrijwilligers is hen de dag van hun leven bezorgd en daar worden we wel een beetje stil van. Het kan allemaal door de belangeloze inzet van spoormensen die vol trots laten zien wat de sector dagelijks voor elkaar bokst. Het vertreksignaal geven met de Hoofdconducteur, op de Verkeersleiding de Treindienstleider assisteren, de omroep verzorgen, sleutelen aan de treinen in de werkplaatsen van NedTrain, kijken op het Rail Service Center in de Rotterdamse haven, een bezoek aan het spoorwegmuseum of aan Mini World in Rotterdam, treinen rijden in het NS simulatorcentrum, op stap met ProRail Incidentenbestrijding en een bezoek aan het Operationeel Controle Centrum Rail. En dan is daar natuurlijk de sPooRweNSdagexpres. Die schitterende stoomlocomotief die tientallen VIP’s Van Rotterdam via Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht uiteindelijk naar het Spoorwegmuseum bracht. Wat een nostalgie en wat een pracht. En wat een eindfeest in het spoorwegmuseum. Zo’n 400 VIPS, hun begeleiders en de vrijwilligers sloten hier de dag af met eten, drinken en muziek. Zo rond 20:00 uur zat het erop. Iedereen zeer voldaan naar huis. De tiende editie van de sPoorweNSdagen zit erop. Petje af voor iedereen en op naar 2018!

2017
SPooRweNSdag express neemt je mee terug in de tijd en rijdt je naar het eindfeest in het Spoorwegmuseum

Ook dit jaar rijden we natuurlijk weer een SPooRweNSdag express. En wat voor een. Weg met al die nieuwerwetse treinen met airco’s, WiFI en geautomatiseerde reisinformatie. We gaan terug naar het stoomtijdperk met een van de mooiste locs en de prachtige rijtuigen van de Stoom Stichting Nederland. We starten ’s morgens in Rotterdam rond half 11 en rijden via Den Haag HS, Leiden en Haarlem naar Amsterdam. We vervolgen onze reis naar het Spoorwegmuseum in Utrecht voor een grandioos slotfeest met onze VIP’s, vrijwilligers en (oud) bestuursleden. Dat doen we onder genot van lekker eten, drinken en heerlijke muziek in een fantastische historische entourage. Rond de klok van 7 uur ’s avond rijden we dan weer terug via Amersfoort, Hilversum en Gouda. Dat doen we dan ook voor VIP’s die op de heenweg niet mee konden. Vanwege de verwachte belangstelling is toegang alleen mogelijk voor de VIP’s en hun wensvervullers als ze daar ook een kaartje voor hebben.

Spoorwensdag 2017 op woensdag 17 mei

Beste spoorwensdagvolgers. We hebben jullie geduld aardig op de proef gesteld en we zijn dan ook blij dat we kunnen zeggen: de kogel is door de kerk. De Spoorwensdag van 2017 wordt gehouden op woensdag 17 mei. Ja je leest het goed: spoorwensdag Dus enkelvoud. Waarom? Omdat 2017 een bijzonder jaar is. We vieren namelijk ons tweede lustrum en dat betekent dus dat we in 2017 voor de tiende keer bijzondere wensen in vervulling laten gaan. We willen dat op een speciale manier doen en we gaan ook bijzondere activiteiten organiseren. Om dat met volledige aandacht te kunnen, doen kiezen we er dit jaar voor om één dag te organiseren. Wát we precies gaan doen houden we nog even geheim en horen jullie de komende maanden. Houd deze site (en op Twitter @spoorwensdag) in de gaten. Onze hashtag wordt: #10jaarswd. We laten zo snel mogelijk weten wanneer je wensen kunt indienen en hoe je dat moet doen. Maar noteer wel alvast de datum met dikke viltstift in je agenda! De spoorwensdag 2017 vindt plaats op woensdag 17 mei 2017.

Spoorwensdagen 2016

Spoorwensdagen 2016 zijn verlopen als een trein!

Beste spoorliefhebbers. Na een geweldige eerste dag op dinsdag maakten we op de tweede dag ook weer tientallen VIP’s dolgelukkig. De Spoorwensdagexpress (beter bekend als de Kameel, het voormalige directierijtuig van NS) is in een grande finale weer richting het Spoorwegmuseum gaan rijden. Na twee dagen door Nederland getoerd te hebben mag de Kameel weer terug naar de stal. Het is echt prachtig om te zien hoe tientallen kinderen en volwassen zich aan boord van deze bijzondere trein hebben vermaakt. Om nog maar te zwijgen over belangstellenden die langs de kant hebben gestaan voor dat unieke fotomoment.

We hebben weer tientallen wensen vervuld vandaag. We zagen treindienstleiders in spe, luxe-prinsen-VIP’s  in de eerste klasse van de ICE, direct achter de machinist, een jonge VIP van drie turven hoog, die de conducteur hielp met het uitschrijven van een uitstel van betaling en VIPs die het Spoorwegmuseum in Utrecht of Miniworld in Rotterdam bezochten. Overal ware glunderende gezichten te zien.

Dinsdag werden al grote aantallen VIP’s rondgeleid in de NedTrain werkplaats in Haarlem en werden VIP’s rondgeleid op het gigantische rangeerterrein Kijfhoek bij Rotterdam. Ook  het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) in Utrecht werd bezocht of een reisje gemaakt door de wasstraat. Sommigen gingen als spuitgast aan de gang bij ProRail Incidentenbestrijding of posteerden naast een overweg, waar de spoorbomen maar op en neer blijven gaan bij het naderen en verdwijnen van een trein. Technici van ProRail konden dan weer naar hartelust uitleggen hoe dat nou in z’n werk gaat.

De meeste VIPS’s zijn volledig verrast door onze vrijwilligers. Wil je de sfeer nog eens proeven: de eerste foto’s staan al op de site. Dus neem even een kijkje voor een impressie. De komende weken worden zoveel mogelijk foto’s op de site geplaatst. Dit is een tijdrovend klusje, dus we vragen om een beetje geduld. En benieuwd wanneer de volgende spoorwensdagen zijn? Houd dan deze stite of Twitter in de gaten. Alle vrijwilligers van ProRail en NS wensen de VIP’s toe dat ze mooie herinneringen overhouden aan deze Spoorwensdagen. Want jullie blijven bijzondere mensen met prachtige wensen. En voor ons een mooie gelegenheid om te laten zien dat we een mooie bedrijfstak zijn  waar mensen werken met hart voor hun werk.